keto(a)keto.fi
KETOssa toteutetaan joustavaa lukujärjestysmallia. Tämä on näkynyt oppilaille esimerkiksi niin, että joissain tapauksissa opettajan ollessa kipeä, tai opetustilassa iltakäyttö on yllättäen peruttu, oppilaat on ohjattu seuraamaan opettajan valitsemaa tuntia ja tekemään sinne havainnointitehtäviä.
Tämä tarjoaa oppilaille laajemmat mahdollisuudet tutustua tanssi- ja sirkustaiteeseen. Tavoitteena on monipuolistaa opetusta sekä tutustuttaa oppilaita muihin lajeihin ja opettajiin, mikä helpottaa oman harrastuspolun suunnittelua.
Katsomisen tavoitteena on tehdä havaintoja ja huomioita muiden oppilaiden suorituksista opettajan ohjauksessa. Sivulta katsottaessa näkee tyypillisiä kehitystarpeita, mikä auttaa katsojaa parantamaan omaa suoritustaan sekä näkemään niitä taitoja mihin opetuksessa pyritään. Katsominen ja teosanalyysi voi kohdistua myös johonkin esitykseen. Tällöin oppilaat joutuvat pohtimaan esim. koreografiallisia elementtejä, tanssijoiden suoritusta ja tunteita mitä esitys herättää.
Taiteen perusopetuksen päätavoitteena ei ole tuottaa ammattilaisia, mutta juuri tällainen esitysten reflektointi auttaa opiskelijaa myöhemminkin elämässään katsomaan ja kokemaan taidetta. Tätä kutsutaan virallisesti yleisökasvatustyöksi. Saamme joskus palautetta, että huoltajat haluavat lapselle vain hyvän liikuntaharrastuksen eikä heidän tavoitteenaan ole sen enempää. Toki KETOn tarjoama opetus on pääasiassa salissa tapahtuvaa liikuntaa mutta tiedämme sen, että syvempi ymmärrys omasta taiteenlajistaan sitouttaa oppilaita paremmin omien voimavarojen löytymiseen sekä toimii erittäin merkittävänä työkaluna kasvu- ja kehityspolulla.
Meillä on hyvä esimerkki miten tällainen opetustapojen laajentaminen nopeuttaa oppilaiden oppimista aloittaessamme yhteistyön Teatterikorkeakoulun kanssa. Olemme järjestäneet jo useana vuonna My Own näytöksen Sibelius-salissa, missä meidän omat oppilaamme esittävät itse tekemiään koreografioita ja Teakin tanssitaiteen maisteriopiskelijat esittävät oman teoksen. Tällaisen näytöksen jälkeen on pidetty usein yleisökeskustelu, missä esiintyjät kertovat kokemuksistaan ja vastaavat mahdollisiin yleisökysymyksiin. Alusta saakka meidän omat opiskelijamme ovat hämmästyttäneet rohkeudellaan olemalla tasavertaisina keskustelijoina mukana näiden ammattilaisten kanssa. Tämä kiteyttää hyvin taiteen perusopetuksen tavoitteet ja myös sen kuinka taitavia opettajamme ovat omassa työssään kysyessään rohkaisemaan oppilaitamme itsensä ilmaisemiseen.
Kuva: Arto Ketola